חינוך וחנוכה – מה מסתתר מאחורי?

רובינו חושבים שחינוך פירושו לימוד. אם תלמד את הילד ותחכים אותו באינספור תחומים- תחנך אותו.

משה ויטמן

 

ילד בדואי מגיע לראשונה בחייו לעיר. אבא מה זה? מצביע על לוח מודעות, לוידע, עונה האב קצרות, ומה זה? ממשיך הבן בעקשנות, לוידע, חותך האב, וזה? שוב-לוידע.. אבא, משנה הבן נימה, מפריע לך שאני שואל? מה פתאום! עונה, אם לא תשאל- איך תדע…

רובינו חושבים שחינוך פירושו לימוד. אם תלמד את הילד ותחכים אותו באינספור תחומים- תחנך אותו. אבל החינוך שונה מאד מלימוד. בלימוד אתה מקנה לילד חוכמה, ידע, ואפשרויות ללימוד ולרכישת ידע גם בעתיד. לעומת זאת, בחינוך אתה מקנה לו תכונות ומידות, יכולות שילוו אותו לאורך כל חייו, בכל מפגש וצומת בו ייתקל, יוכל ליישם את החינוך שנטבע בו.

בעם היהודי, נודעה חשיבות מרובה לחינוך. ללא חינוך הדורות הבאים לפי המסורת המקובלת בידינו, ובדרך בה אנו רוצים שילכו, לא נוכל להתקיים! כל הייחודיות והמיוחדות שלנו נעוצים בחינוך המונחל לדור הבא. מצוות רבות בתורה, וכן חגים ואירועים מיוחדים, מקדישים חלק גדול ועיקרי לחינוך, להעברת והנחלת המסר לדור הבא. פגיעה בחינוך היהודי, וניסיון להתערב בערכים המקודשים התפרש תמיד כפגיעה בציפור הנפש, ונגדה יצאו במלחמות חורמה.

אף אחד לא יפקיר את ילדו בעולם רע ואכזרי ללא הגנות.
אף יהודי לא יפקיר את ילדו בעולם רע ואכזר מידות ללא חינוך מתאים שיקנה לו כלים להתמודד.
היוונים הגיעו עם תרבות אחרת ושונה לחלוטין. אצלם הערכים הנחשבים לא היו כאלו שניתן להעביר ולהנחיל בתור הוראה חד-משמעית. כי אם אתה מעריץ ערכים נדיפים וארציים על בסיס ארעי מאד, איכה תוכל לצוות על ילדך גם זאת? הוא בחר לו כבסיס ערכים משהו שונה לחלוטין, שיקוליו ואופן בחירתו היו דומים מאד לשלך, אותם שיקולים צרים והחלטות אימפולסיביות..

ככובשים, שאפו היוונים להשליט את תרבותם ואורח חייהם בנתיניהם החדשים. אך כאן- נתקלו בהתנגדות עזה. בניגוד ללאומים אחרים שמלבד דעות קדומות ונוסטלגיות למיניהם לא התקשו כ"כ בהחלפת אורח חיים, הרי שהיהודים "נעמדו על רגליהם האחוריות" והתנגדו בכל תוקף לכל שינוי, ולו המזערי ביותר.

היהודים ידעו, כי השקפה יוונית איננה רק החלפת דעה באחרת, אלא ערעור של יסודות המסורת ודרך- החיים. אם חלילה יתפתו, הרי שתוך דור-שנים, יאבדו את מי לחנך, את מי שחינך, ואת מה להעביר כמסורת החינוכית.
היהדות סותרת השקפת חיים נהנתנית ואקראית, המושתתת על דחפים, על רצונות אימפולסיביים, ועל חוסר עקביות בדרכך. אינך יכול לנהוג היום כך- כי זה מה שמתאים למצב הרוח שלך, ומחר להיפך כי הטרנד הלאומי השתנה.. היא מקפידה זה אלפי שנים על קו אחיד, מוחלט וברור שאינו נתון להשקפות משתנות ותקופתיות.

בשם החג "חנוכה" מופיעות אותיות "חינוך". חג זה מסמל את ניצחון החינוך השורשי והטהור על רוחות התקופה השונות. זהו "יתרון האור מן החושך" האמיתי. עד כמה שלפעמים ניתן להתבלבל בין דעות והשקפות שונות, תמיד ההיצמדות למקור, לישן והטוב, תוכיח את עצמה כמתאימה..

 

קראתם? נהנתם? נשמח מאוד אם תשאירו לנו תגובה :)

כתובת הדוא״ל שלך לא תפורסם.