שאלה
איך יודעים אם צריך לחזור בתשובה לדעתכם?
תשובה
שלום וברכה
יש גישה עתיקת יומין נפוצה כי תשובה שייכת לאדם שחטא, אדם רע שמתחרט על רוע מעלליו ורוצה להיות טוב. רק שאנחנו מבינים שגם על קצת רע עושים תשובה, ולכן לפעמים גם אנחנו שייכים לסיפור הזה.
תוצאת גישה זו שאנחנו מפחדים מאלול, לא נח לנו עם יום כיפור, מעמד הוידוי הוא מעמד שבו אנחנו מעירים את נקיפות המצפון, שבו אדם מרגיש לא נח עם עצמו, והוא מתפלל בעמקי ליבו הלואי ושנה הבאה אני לא יעמוד במעמד המביש הזה. אדם מתפלל ששנה הבאה אני יהיה צדיק, ואני יוכל לעקוף את הדבר הזה. ואז אנחנו שואלים את עצמנו, האם באמת השנה אני חייב שוב להיות במעמד הזה?
לפני מעל 800 שנה שלח יהודי מבבל בעל גישה זו שאלה לרמב"ם, כי הוא בחן את מעשיו במהלך כל השנה, ומצא שכל מעשיו נעשו על פי ההלכה, והוא לא חטא ולו באיסור דרבנן אחד, הוא לא פספס אפילו מצוה אחת שהיה יכול לקיים ולא קיים. האם הוא חייב לעשות תשובה?
הרמב"ם השיב לו כי יש לו טעות שורשית במהות התשובה. ננסה להסביר את הדברים.
הקב"ה ברא אותנו מתוך אהבה ורצון אין סופית להטיב לנו, נשלחנו כאן לעולם לבצע משימה בצורה הטובה ביותר, כדי שנגיע למקסימום האפשרי. אגב אדם שמצליח להגיע למקסימום האפשרי סיים את חייו בעולם, וחוזר לעולם האמת…
מהות התשובה הוא לקדם אותנו קדימה עד אין סוף, התשובה היא מתנה נפלאה שנוכל להיות עוד יותר טובים. התשובה מיועדת דוקא למי שצדיק, למי שהצליח לעבור את השנה חלק, ולהתקדם בצעדי ענק, דוקא לו מגיע את כח התשובה, המנוע העוצמתי שיקדם אותו עוד יותר. לכן התשובה ניתנה דוקא לעם ישראל. – נכון הקב"ה הבטיח לבל ידח ממנו נידח, וגם הרשעים של עם ישראל יש בהם את הנקודה היהודית הפנימית, ואף הם זכאים למתנה נפלאה זו –
נקח דוגמא מעולם העסקים, מפעל גדול בארץ מעסיק עשרות מנהלי משנה, אולם 3 מהם הגיעו להישגים מדהימים, מנכ"ל המפעל מחליט שבהם שוה להשקיע, והוא מחליט לממן להם נסיעה לסדנא יוקרתית בחו"ל ללמוד איך להצליח עוד יותר. שאר מנהלי המחלקות מרגישים פספוס עצום, דוקא למוצלחים שיודעים לבד להצליח מממנים סדנא, דוקא אותם הופכים לעוד יותר מוצלחים… ואילו אנחנו שכשלנו שחסר לנו את הידע, את החוש, את המוטיבציה, נשארנו מאחור, ולא זכינו להגיע לסנדא המיוחדת. כך שהמוצלחים הולכים להיות עוד יותר מוצלחים, בעוד שאנחנו נתקע בחוסר הצלחה שלנו.
במהלך הסנדא המנהלים הנבחרים נדרשים להראות את הביצועים המדהימים שלהם, ושם מותחים עליהם ביקורת, ומלמדים אותם איך ניתן לעשות הטוב טוב יותר, כשהם קולטים את השיטות הגאוניות של הסנדא היוקרתית הם אומרים 'וואי חבל שלא ידענו זאת קודם'. 'כמה שגיאות עשינו, בשנה הבאה נתקן אותם'. אך שים לב גם בזמן שהם אומרים בכאב 'איך פספסנו', הם מתפללים בכל ליבם שגם בשנה הבאה המנכ"ל יפרגן להם סנדא זו, בכל ליבם הם מייחלים כי שוב הם יהיו המוצלחים ביותר ויפרגנו להם שימתחו עליהם ביקורת חריפה שוב בשנה הבאה.
מכל העמים אלוקים בחר רק בך ובעמך לסנדא היוקרתית ביותר בעולם, ביום הקדוש הבא עלינו לטובה, דוקא בגלל שהנך מוצלח אלוקים רוצה שתהיה עוד יותר מוצלח!!!
ברכה והצלחה
כתיבה וחתימה טובה
הרב יהודה סטורץ
בית ההוראה נאות שמחה בראשות הגר"י לוקסנברג שליט"א